Patrycja Lis uczennica 3 klasy o kierunku technik obsługi turystycznej z Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku zakwalifikowała się do centralnego etapu Olimpiady turystycznej „Turystyka kulinarna – apetyt na zdrowie”.
Patrycja w eliminacjach ogólnopolskich do IV Olimpiady Wiedzy o Turystyce zajęła 15 miejsce na 227 uczestników z całej Polski. Zadanie uczestników było rozwiązanie testu oraz zaprezentowanie istniejącego lub zaprojektowanego przez siebie kulinarnego produktu turystycznego i wskazanie możliwości jego wykorzystania.
Organizatorzy konkursu chcą zwrócić uwagę na szlaki kulinarne i produkty regionalne w całym kraju. Turystyka kulinarna jest bowiem ciekawym zjawiskiem inspirowanym tradycjami oraz nowinkami kulinarnymi w polskiej turystyce XXI wieku. Polska kuchnia, to przede wszystkim zdrowa żywność, nowe smaki, słynne restauracje oraz ciekawe i kulinarne regiony.
W Finale Olimpiady uczestnicy mają za zadanie opracowanie programy jednodniowej wycieczki po wybranym mieście/regionie turystycznym Europy, w oparciu o materiały przygotowane przez organizatora.
Uczennicę przygotowała Karina Kazanecka.