We wtorek w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy odbył się finał gastronomicznego konkursu wojewódzkiego pn. „Mistrzowie w Swoim Fachu”. Dwie uczennice z Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku zdobyły pierwsze miejsce, a tym samym ich zespół okazał się najlepszy w województwie kujawsko-pomorskim.
Julia Bisowska i Aleksandra Maciejczak pod opieką nauczyciela Sylwii Wojtczak, zdobyły pierwsze miejsce w prestiżowym konkursie gastronomicznym. Uczennice na co dzień chodzą do Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku i reprezentują trzecią klasę o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.
Aby zakwalifikować się do finału konkursu uczennice miały za zadanie przygotować w swojej macierzystej szkole danie główne oraz przystawkę. Zdecydowały się na przyrządzenie przystawki w postaci makreli z owocami w galarecie otulonej kwaśnym sosem oraz dania głównego, którym był gruszkowy boczek w towarzystwie puree z czerwonej soczewicy.
Finał konkursu odbył się 29 listopada w Bydgoszczy, a zadaniem uczestników było rozwiązanie testu z zakresu wiedzy z technologii gastronomicznej, rozpoznawanie przypraw i surowców oraz przygotowanie zestawu dań. Warto podkreślić, że do końca nie było wiadomo jakie surowce otrzymają uczestnicy, zatem trzeba było wykazać się pomysłowością oraz wszechstronnym przygotowaniem. Wybór padł ostatecznie na:
– zupę krem z cebuli, zapiekanej z parmezanem i grzankami
– dania głównego w postaci – roladek z szynki z żurawiną w sosie własnym i burakami w odsłonie słodko-kwaśnej
– deseru z gruszki w czerwonym winie z sosem innym i mascarpone