W poniedziałek, 20 listopada w Zespole Szkół Chemicznych we Włocławku odbył się konkurs pn. „Barwy Jesieni”, w którym udział wzięli uczniowie 2 i 3 klas branżowych w zawodzie kucharz oraz uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.
Placuszki dyniowe, zupa dyniowa, jesienny mus z jesiennego buraka z dynią o korzennej nucie, pierogi z farszem twarogowo-dyniowym, szarlotka jesienna, kotlety jesienne siekane oraz sernik dyniowy – to propozycje konkursowe, które przygotowali młodzi adepci kierunków gastronomicznych w Zespole Szkół Chemicznych we Włocławku.
Jury zgodnie stwierdziło, że wszystkie dania były bardzo smaczne i zostały fantastycznie zaprezentowane nawiązując m.in. smakami i wyglądem do jesiennych akcentów. Ostatecznie postanowiono przyznać trzy miejsca, które wywalczyły zespoły:
1 miejsce – Sernik dyniowy
Natalia Daczkowska
Roksana Stejke
klasa 2 BKK (kucharz)
2 miejsce – Zupa dyniowa
Klaudia Frontczak
Weronika Kamińska
Klasa 2 THŻ (technik żywienia i usług gastronomicznych)
3 miejsce – Placuszki dyniowe
Kamila Weyer
Marta Radzikowska
Klasa 2 TŻ (technik żywienia i usług gastronomicznych)
Wszyscy uczestnicy za udział w konkursie będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach praktycznych w Pizzerii Pesto przy ul. Zbiegniewskiej 85.