Wiedza teoretyczna jest ważna, ale nic nie zastąpi praktycznej nauki. Nie jest ważne, czy mówimy o mechanikach, fryzjerach, technikach czy kucharzach. Wiedzą o tym w Zespole Szkół Chemicznych, gdzie przyszli kucharze mieli okazję poznać tajniki zawodu pizzermana, korzystając z życzliwości pizzerii „Pesto” z ulicy Zbiegniewskiej 85.
Na czym polega sekret dobrej pizzy? Jest ich co najmniej kilka, a wiele spośród nich poznaje się dzięki własnemu doświadczeniu, jednak o jednym z nich powinien wiedzieć każdy – składniki.
To przede wszystkim jakość produktów – tłumaczy prowadzący warsztaty Robert Mitraszewski – Używamy szynki, która jest leżakowana przez rok; szynki, która jest zasolona i leżakowana przez 60 dni; boczku, który leży około 3 miesięcy, też różnego rodzaju salami – wymienia produkty, które wykorzystuje w swojej codziennej pracy w „Pesto”.
Jak dodaje, w pracy pizzermana ważne jest też to, by być niekonwencjonalnym:
Łączymy smaki, staramy się iść w stronę klienta, żeby spróbował czegoś nowego. (…) Czegoś innego, czegoś, czego nie ma tutaj na lokalnym rynku.
Uczniowie z ZSCh mieli okazję nie tylko zapoznać się z tajnikami pracy doświadczonego pizzermana, ale także samemu stworzyć pizzę z przygotowanego wcześniej ciasta. Ciasta, które jest tajemnicą każdego dobrego pizzermana, ciasta, którego skład i proces powstawania są wynikiem wieloletnich doświadczeń.
Tymi doświadczeniami właśnie, Robert Mitraszewski dzielił się z przyszłymi kucharzami z „Chemika”.
Zobaczcie sami: