KELNER
SYMBOL CYFROWY ZAWODU 513101
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Realizacja programu nauczania zawodu kelner ma na celu zdobycie przez uczniów niezbędnych umiejętności do pracy przy obsłudze gości w zakładzie gastronomicznym. W procesie kształcenia szczególną uwagę zwraca się na: przygotowanie sali do przyjęcia gości, nakrywanie stołów do różnych posiłków, przyjmowanie zamówień od gości, doradzanie konsumentom w wyborze potraw, podawanie potraw i napojów oraz zachowanie właściwego kierunku obsługi, stosowanie zasad przenoszenia zastawy stołowej, rozliczanie kosztów konsumpcji, porządkowanie stołów po posiłku, przygotowanie i podanie posiłku gościom do pokoju hotelowego, komunikowanie się z gośćmi i pracownikami zakładu gastronomicznego, porozumiewanie się z konsumentami w języku polskim i obcym.
Wykonywanie usług kelnerskich, dla zawodu kelner, odbywa się w pomieszczeniach z odpowiednim wyposażeniem odpowiadającym najnowszej technologii i technice stosowanej w zawodzie: w szkole, z szkolną salą obsługi konsumenta gdzie w ćwiczenia wykonywane są w rzeczywistych warunkach pracy jak w restauracji.
Absolwent branżowej szkoły I stopnia kształcącej w zawodzie kelner po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik usług kelnerskich po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Kelner to bardzo poszukiwany zawód na rynku pracy w Polsce oraz w krajach Unii Europejskiej. W ostatnich latach gwałtownie wzrosła liczba lokali gastronomicznych, a liczba konsumentów korzystających z ich usług także rośnie. Z deklaracji klientów wynika, iż wzrasta głównie zapotrzebowanie na świadczenie usług gastronomicznych wraz z serwisem konsumenckim oraz usług cateringowych.
WYKAZ PRZEDMIOTÓW W TOKU KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE: KELNER 513101
Przedmioty teoretyczne zawodowe:
- Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii
- Technologia gastronomiczna
- Obsługa gości
- Podstawy miksologii
- Język obcy w pracy kelnera
Przedmioty organizowane w formie zajęć praktycznych:
- Pracownia technologii gastronomicznej
- Pracownia obsługi gości
- Pracownia rozliczenia usług kelnerskich